Top

Voetreflex over de grenzen!

ReFlex & Flow / In de media  / Voetreflex over de grenzen!

Voetreflex over de grenzen!

Hoe is het om reflexzonebehandelingen te geven in een ander land? Wat viel op tijdens de behandelingen? En hoe was het organisatorisch geregeld? Wat waren reacties van klanten en wat was hun beleving tijdens de reflexzonebehandelingen?

Het verhaal van Kim Henst van reFlex & Flow.


Van 4 t/m 8 maart was de 7e editie van het wereldwijd bekende yogafestival op Lamu Island, Kenia. Het grootste evenement in Oost-Afrika dat is gericht op persoonlijk welzijn en ontwikkeling via yoga. In totaal waren er bijna 400 deelnemers en 35 yogadocenten. De organisatie is al jarenlang in handen van 2 Nederlandse vrouwen, dit jaar aangevuld met een Keniaanse en Tsjechische vrouw. 1 van de Nederlandse vrouwen was het afgelopen jaar mijn cliënt. Via haar heb ik de kans met beide handen aangepakt om met reflexzonetherapie internationaal te gaan.
En in Kenia vierde ik het 1-jarig bestaan van mijn praktijk.

Voor het yogafestival was het de primeur om optioneel therapieën aan te bieden. De kosten hiervan waren voor de deelnemers additioneel. Opmerkelijk was dat de prijzen daar in het algemeen naar Nederlandse maatstaven zijn. Door deze aspecten waren de organisatoren er onzeker over hoeveel animo er zou zijn. Mijn dienst werd aangekondigd in het programmaboekje, naast 2 andere therapieën en ongeveer 200 ingeplande lessen yoga/ meditatie/ sound healing/ tai chi en workshops. Behandelingen konden via de registratiebalie worden ingeboekt.
Nou, het animo was overweldigend! Ik heb in 4 dagen tijd 24 behandelingen gegeven en minstens zoveel personen moeten teleurstellen. Mensen die hadden gekozen voor een korte behandelduur vroegen vaak om een verlenging of probeerden een nieuwe afspraak in te plannen.

Vooraf aan het festival werd ik al door een paar mensen aangeschoten dat zij al lange tijd wensten dat een reflexzonetherapeute zich zou vestigen op het eiland. De huidige reflexzone massages die worden aangeboden zijn voor de kenner blijkbaar van matige kwaliteit. Dit kreeg ik ook te horen wat betreft behandelingen gegeven in Nairobi. De massages zouden meestal met stokken gegeven worden. Nu ben ik daar zelf niet bekend mee, maar het lijkt mij ten koste te gaan van de intuïtieve en energetische kant van reflexzonetherapie, daar waar in ieder geval mijn kracht ligt.

Ik heb veel vrouwen uit Shela (Lamu Island) en Nairobi behandeld, vrouwen woonachtig in andere Afrikaanse landen en uit verschillende Europese landen, een enkeling uit de USA en een aantal mannen. In beginsel viel me op dat de klanten woonachtig in Afrika veel, maar dan ook véél meer geaard zijn dan elke cliënt die ik het afgelopen jaar in Nederland behandeld heb. Daarnaast was er slechts een enkeling die spanning in de benen vasthield of me ‘meehielp’ door de voeten telkens op te tillen. In mijn praktijk kom ik dit continu tegen. Dit zei echter niet iets over de innerlijke balans of de afwezigheid van klachten.

Een greep uit de klachten die ik ben tegengekomen:
– Vocht in de oren. Zelf heb ik daar ook last van gehad vanwege het warme vochtige klimaat. Tijdens het masseren van de 4e teen, merkte de client op dat het gehoor open sprong.

– Hielspoor. Al 3 jaar lang had deze vrouw er veel hinder van. De artsen die zij raadpleegde, wisten er geen raad mee. We hebben het tijdens de behandeling uitgebreid gehad over emotionele onderdrukte lagen, terwijl ik me focuste op de exacte ligging van de hielspoor.

– Kaak- en gebitsklachten/ hoge spierspanning in gehele lichaam als gevolg van langdurige stress. Alhoewel de directe oorzaken van stress inmiddels opgelost waren, was haar lichaam en kaakgebied onmachtig om los te laten. Na de 2e keer kort behandelen zag ik ontspanning in het lichaam toenemen en een glimlach op het gezicht verschijnen. Ook heb ik haar dringend verzocht en geadviseerd in de aanpak van haar vergevorderde kalknagels.

– Gevolgen van ernstige hartklachten (pacemaker). Deze man op leeftijd kwam buiten adem en strompelend binnen. Ik heb deze man kort behandeld, waarbij het accent lag op ontspanningsgrepen en massage met veel strijkbewegingen. Zijn kortademigheid verdween tijdelijk tijdens de inzet van de hielopener. Ik heb zijn dochter deze ontspanningsgreep geleerd. De man oogde beduidend energieker na afloop van de behandeling.

– Herstelproces van seksueel trauma. Wat een vertrouwen mensen soms gaven door hun openheid. Verdere woorden waren overbodig. Door bewust ingezette zachte grepen en intenties vanuit het hart kon ik haar begeleiden om liefdevol naar binnen te keren. Het voelde als een eer voor mij om haar te behandelen. En deze woorden nadien ontroerde haar zo, dat dit het helend proces dubbelop versterkte.

Enkele reacties die ik achteraf heb mogen ontvangen:

“I’ve had reflexology quite a few times and have always loved it, but I have to say you really have a gift. It felt much more intuïtive and therefor a much deeper healing experience. After having a baby this year and difficulties in my relationship with his father, my hormones were all over the place. Just wanted to say thank you for my session. I felt so much better after. Before you treated me, I felt like a cracked vase that was about to shatter. After I felt energised and whole.”
Hannah, acupuncturist and hypnotherapist Shela

“My reflexology appointment with Kim was a welcoming respite from a busy and active yogafestival in Lamu. I was happily induced into a deep state of relaxation with an increased flow of energy.”
Sandy, Shela

“Van tevoren was ik wat sceptisch en twijfelde ik over de prijs, want bij de kapper krijg ik een voetmassage voor een veel lagere prijs. Na jou te hebben gesproken over mijn hielspoor probleem, wilde ik het toch graag proberen. Ik heb verder geen emotionele reactie, maar ik merk dat mijn voeten/hielen minder pijn doen!!! HOERA! Als ik ze strek terwijl ik lig, voel ik links niets en rechts slechts een beetje pijn. Met lopen zijn ze allebei minder pijnlijk, maar voel ik het uiteraard nog wel. Zoals je zelf al aangaf, had ik het ook niet verwacht dat het na 1 behandeling over zou zijn. Ik wou dat ik je nog eens kon zien… Volgend jaar weer hier?”
Lyette, Zuid-Afrika

Al met al was het een schitterende ervaring in een schitterende omgeving. Een enorme boost voor mij als professional. Een absolute aanrader om deze plek te ontdekken. Een bijzondere plek ook; mensen blijven hier terugkomen. Dat snapte ik de eerste paar dagen niet, maar na deze ervaring wel. De energie op het eiland is puur en versterkend. Ik gaf dagelijks 5-7 behandelingen en volgde 3 yoga- of meditatielessen voor mezelf. En dat ging moeiteloos!
Ik twijfel er niet over dat een professionele reflexzonetherapie praktijk in korte tijd succesvol zal zijn. Ook zou het een mooi streven zijn om opleidingen aan te bieden, zodat de reflexologie als therapievorm zich verder kan verspreiden.

Voor meer informatie over het yogafestival: www.lamuyoga.org

Kim Henst

Comment

  • Ellen van Hal
    17 oktober 2020 at 12:30

    Goedemiddag zou u mij ook kunnen vertellen of er iemand in de streek Mpumalanga een praktijk heeft die voet reflex therapie en BARS behandelingen aanbied ?

    Bij voorbaat dank