Top

Wat is reflexzonetherapie?

Reflexzonetherapie is een natuurlijke en veilige behandelwijze voor jong en oud, die het zelfgenezend vermogen van lichaam en geest stimuleert. In onderzoek is aangetoond dat zones op o.a. voeten, handen en oren corresponderen met organen, klieren, weefsels en andere lichaamsdelen. Een specifieke massagetechniek bevordert de bloeddoorstroming in het lichaam, bewerkstelligt een diepgaande ontspanning en voert afvalstoffen af.  Hierdoor wordt het natuurlijk evenwicht bevorderd, waardoor klachten verminderen en kunnen verdwijnen.

Uitgangspunt is een holistische visie. De mens wordt gezien als een geheel, waarin fysiek, emotioneel en mentaal niveau met elkaar verbonden zijn. Een klacht of ziekte geeft aan dat de harmonie verstoord is en de behandeling is erop gericht om het evenwicht op alle niveaus te herstellen. Hierdoor kunnen behandelingen ook nog weleens verrassend positieve gevolgen op andere gebieden hebben dan de oorspronkelijke klacht waarvoor men komt. Daarnaast is de therapie ook een preventief middel om energiek en in balans te blijven.

Reflexzonetherapie kan prima ingezet worden als een aanvullende en ondersteunende therapie, bijvoorbeeld aanvullend op fysiotherapie en reguliere medische behandelingen.
Reflexzonetherapie stelt geen diagnose en het veranderen van bijvoorbeeld medicijngebruik  dien je altijd in overleg met de huisarts of behandelend arts te doen.
Reflexzonetherapie is ook geen wondermiddel. Dat wat blijvend kapot is, kan niet gemaakt worden. Wel kan het pijnklachten verminderen en mobiliteit bevorderen.

Wanneer zet je reflexzonetherapie in?

Bij klachten

Reflexzonetherapie kan ingezet worden bij acute klachten en chronische klachten. Lichte klachten kunnen vaak makkelijk verholpen worden. Bij ernstige chronische klachten kan reflexzonetherapie verlichtend werken. De therapie is altijd op maat gemaakt en de reacties op de behandelingen verschillen van persoon tot persoon.

Een greep uit de klachten waarvoor je reflexzonetherapie kunt inzetten:
hoofdpijn en migraine
spijsverteringsklachten
allergieën en verminderde weerstand
rouwverwerking
hormonale klachten zoals bij het ontzwangeren en overgangsklachten
reumatische klachten en oedeem
herstel van stress & burn-out
slaapproblemen
geheugen en concentratieproblemen
nierstenen en galstenen
ontstekingen
spier- of gewrichtsklachten

Preventief

We leven in een tijd van hollen en multitasking, waarbij we vaak veel in ons hoofd bezig zijn. To do lijstjes, afspraken, piekeren en zorgen. Hierbij willen we -het goed voor jezelf zorgen- nog weleens uitstellen. De eerste signalen van disbalans worden gemist of weggewuifd. Totdat klachten zich manifesteren en invloed krijgen op het dagelijks leven.
Met reflexzonetherapie wordt je je (meer) bewust van welke signalen van disbalans voor jou kenmerkend zijn en pak je ze aan voordat ze zich manifesteren of verergeren.
Daarbij is de behandeling een moment voor jezelf, waarbij je alleen maar hoeft te ontvangen. 

Bij stress

Er is een verschil tussen acute stress en langdurige stress. Acute stress is een tijdelijkheid, waarna lichaam en geest zich snel weer kunnen herstellen. Is je lichaam en geest echter een te lange tijd in een constante paraatheid, dan is er geen ruimte voor herstel.
Stress is van invloed op de verschillende niveau’s.  Als je langdurig uit balans bent op het mentale niveau (bv. angsten, piekeren) kan dit uiteindelijk leiden tot emotionele disbalans (bv. somberheid, huilen of woede). Dit kan weer leiden tot lichamelijke (pijn)klachten en ziektes.
Deze negatieve spiraal doorbreken kan lastig zijn en de weg naar herstel kan soms erg lang lijken.
Met reflexzonetherapie wordt je lichaam aangezet om ontspanning toe te laten.  Hierdoor ontstaat ruimte om het tij te keren. Voetreflex biedt goede resultaten in een sneller herstel.

Bij zwangerschap en bevalling

Zwangerschap is een ingrijpende periode in het leven van een vrouw, die gepaard kan gaan met allerlei ongemakken. Reflexzonetherapie is dan als natuurlijke behandelwijze een gewenst alternatief om deze ongemakken te verminderen of te laten verdwijnen. Denk hierbij aan klachten als misselijkheid, vermoeidheid, blaasontsteking, hoge bloeddruk, rugpijn, maagzuur, oedeem, obstipatie, emotionele en hormonale klachten, enz.
Daarnaast is reflexzonetherapie ook tijdens de zwangerschap een prettig preventief middel. De weerstand is tijdens de zwangerschap namelijk zwakker, waardoor het langer kan duren voordat bijvoorbeeld een verkoudheid afneemt. Met behulp van reflexzonetherapie wordt de algehele weerstand verhoogd en de doorbloeding in het lichaam geoptimaliseerd. En dit komt de hele zwangerschap ten goede.
Na de bevalling kan reflexzonetherapie bijdragen aan een sneller herstel, zowel van het leveren van de fysieke inspanningen als het in balans brengen van de hormonale schommelingen.

Voor baby’s en kinderen

Baby’s en jonge kinderen zijn heel ontvankelijk voor reflexzonetherapie en een behandeling is vaak snel effectief. Reflexzonetherapie kan ondersteunend zijn bij veel voorkomende problemen bij baby’s, zoals veel huilen, darmkrampjes, doorkomen van tandjes, slaapproblemen, verkoudheden en allergieën.
Massage vanaf jonge leeftijd helpt opgroeiende kinderen bij hun ontwikkeling. Door lichamelijk contact wordt het lichamelijke, emotionele en relationele deel versterkt. Reflexzonetherapie ondersteunt dus ook bij het omgaan met o.a. hooggevoeligheid, faalangst en concentratieproblemen.

Een greep uit de klachten waarvoor je onze therapie inzet

Hoofdpijn en migraine

Spijsverteringsklachten

Allergieën zoals hooikoorts

Hormonale problemen zoals ontzwangeren

Hormonale problemen zoals overgangsklachten

Reumatische klachten, fibromyalgie

Stress & burn-out

Geheugen en concentratieproblemen

Vermoeidheid

Angsten en paniekaanvallen

Slaapproblemen

Nierstenen en galstenen

Ontstekingen

Verkoudheid

Rouwverwerking

Meer info of reserveren?