Top

Barefoot lopen

ReFlex & Flow / In de media  / Barefoot lopen

Barefoot lopen

Als reflexzonetherapeute krijg ik best vaak vragen over voetproblemen. Dat begrijp ik best, want ik werk immers via de voeten. Voetreflextherapie kan voetproblemen verhelpen, maar soms kan het ook een contra-indicatie zijn. Kwaaltjes aan de voet laten altijd zien dat er wat aan de hand is.

Met deze blog wil ik mijn kennis en ervaring met barefoot lopen en barefoot schoenen delen.
Ik kom in mijn praktijk veel mensen tegen met functionele doorgezakte voeten, oftewel het voetgewelf/ de voetbrug is in de loop van de jaren doorgezakt. In onze maatschappij wordt dat vaak beschouwd als “niet goed” en het gevolg is dat veel mensen steunzolen aangemeten krijgen. Ikzelf was daar op mijn 19e al één van. En ik heb meer dan 15 jaar heel trouw deze steunzolen gedragen. Ook al was er verder niet heel veel aan de hand. Ik heb een klein beenlengte verschil en een licht doorgezakte voorvoet (spreidvoet). Daaraan werden toentertijd mijn lage rugklachten (spit) geweten en ervaarde ik later, zonder het gebruik van de steunzolen, een pijnlijk drukpunt in mijn voorvoet. Echter, als zeer gevoelig persoon begon ik op den duur steeds meer hinder te ervaren van de miniemste verschillen in reguliere schoenen. Ik heb ook lange tijd ischiasklachten gehad en zelfs  een zenuwbeklemming. In de loop van de jaren heb ik mijn focus gelegd op weerbaarheid en stevigheid. Daarbij heb ik het barefoot lopen langzaam geïntroduceerd. Inmiddels loop ik probleemloos volledig barefoot en heb ik sindsdien ook geen enkele klacht meer aan het bewegingsapparaat van mijn lichaam.

Barefoot schoenen hebben een aantal kenmerken.

  • de schoenen hebben een platte, dunne zool. Dit wordt zerodrop genoemd. De dikte van de zolen zijn <6 mm. En er is geen hakverhoging.
  • De schoenen beschermen de voeten, maar ondersteunen niet. Het materiaal is uitermate flexibel en de schoen kan meestal letterlijk opgerold worden. Dit heeft als voordeel dat er ook geen wrijvingsplekken op de huid ontstaan zoals bij de hiel of kleine teen nog weleens het geval wil zijn.
  • Het voorste deel biedt extra brede ruimte voor een goede spreidstand van de tenen.
  • De schoenen zijn qua gewicht lichter dan reguliere schoenen.

Het voelt als ware je op blote voeten loopt. Je voelt oneffenheden op de grond sneller en nauwkeuriger, maar je voeten worden beschermd. Het grote voordeel is dat je voetspieren aan het werk worden gezet. En er een betere afwikkeling van de voet kan plaatsvinden. Door het dragen van reguliere schoenen en steunzolen zijn onze voeten ‘lui’ geworden. Dat betekent dat de voetspieren zijn verzwakt, waardoor juist de kans op doorzakken wordt vergroot. Tegelijkertijd hoeven platvoeten op zich geen probleem te zijn, zolang de voetspieren maar sterk genoeg zijn. Er kan dus een causaal verband zijn, maar dat hoeft niet. Kijk maar naar de voetstand van volkeren in Azië die hun hele leven op blote voeten lopen. Voeten zijn vaak plat, tenen gespreid. Er is letterlijk meer contact met de aarde, meer stevigheid. Lage rugklachten komen hier minder voor.

Als je voor het eerst start met barefoot lopen, dan raad ik aan om dit langzaam op te bouwen.  Luister goed naar je lichaam. Begin met 15 minuten in en rondom huis. Je zult waarschijnlijk ook je manier van lopen moeten aanpassen. Kortere en lichtvoetigere passen. Het kan aanvankelijk heel vermoeiend zijn, maar op den duur zul je je energieker voelen.

Veel mensen denken bij het woord barefoot schoenen aan de typische 5-fingers schoenen, waarbij de tenen ieder hun eigen hoesje hebben, zoals bij handschoenen. Dit is echter inmiddels volledig achterhaald. Minimaal 95% van het huidige aanbod is vergelijkbaar met regulier schoeisel. Je hebt sportieve modellen, laarzen, nette schoenen, etc. Je kan kiezen uit diverse materialen en ook bij een veganistische leefstijl is er volop keuze. Voor ieder wat wils dus. Merken die wat smaller vallen zijn o.a. Leguano, Vibram Furoshiki en Vivobarefoot. Voor hele brede voeten zijn o.a. de merken Belenka, Feelmax, Freets en Softs Sar Shoes geschikt. En dan nog zijn er per type schoen lichte verschillen. Het kan een zoektocht zijn om de ideale schoen te vinden. Zelf ben ik naar Arnhem gereden naar de Barefoot & more winkel.

Het nadeel van barefoot schoenen vind ik de torenhoge prijzen voor een paar schoenen. Daarbij zijn er amper stenen winkels die een uitgebreid aanbod bieden. Je bent dus snel aangewezen op online bestellen, vaak vanuit het buitenland en thuis uitproberen met het risico op terugsturen en retourkosten. Op Facebook zijn er enkele groepen die informatie geven over barefoot lopen en de verkoop van tweedehands schoenen. Dat maakt het uitproberen makkelijker, ook al zijn veel schoenen tweedehands toch nog behoorlijk wat waard. Dat maakt het eventueel doorverkopen wel weer makkelijker. Je kan er ook je vragen stellen aan de inmiddels duizenden ervaringsdeskundigen.

Kan iedereen barefoot lopen?

Personen met diabetes wordt aangeraden nog een extra binnenzooltje te gebruiken. Diabetes veroorzaakt namelijk een mate van ongevoeligheid waardoor problemen aan de voet wellicht te laat worden opgemerkt.

Personen met langdurige klachten aan het bewegingsstelsel (bv rug, knie, heup) doen er het beste aan de opbouw en invloed op het lichaam zo goed mogelijk te volgen. Soms zijn spieren, pezen en gewrichten in de voeten of enkels dermate verzwakt dat barefoot lopen niet haalbaar is. Of is er teveel chronische schade aan bv knieën, heupen en rug. Overgewicht heeft uiteraard een negatieve invloed, want de voeten dragen deze volle belasting.

Voor kinderen raad ik aan hen zo lang mogelijk op blote voeten of sokjes met een goede antislip te leren lopen. En de eerste jaren alleen op barefoot schoenen te laten lopen. Zij leren dan het beste hun eigen evenwicht te ontdekken. Zelf ben ik een liefhebber van Zeazoo schoenen voor jonge kinderen. Ook Tikki is geliefd bij veel ouders. Ook voor kinderen is er meer dan voldoende aanbod in merk en type schoeisel. Materiaal, prijs, gewenste breedte en uiterlijke voorkeuren geven de doorslag bij de keuze.

Heb je specifieke vragen, dan laat het me gerust weten via het contactformulier.

Ga op onderzoek uit en laat je verrassen door het veelzijdige aanbod. Er zitten hele mooie exemplaren tussen. Maar pas op! Als je eenmaal barefoot gaat, is er geen weg meer terug! 😉

Delen
Kim Henst

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.