Top

FAQ

FAQ


Wat is het verschil tussen een voetreflexbehandeling en een voetreflexmassage?
Een voetreflexbehandeling heeft een therapeutische insteek. Het wordt ingezet bij klachten van fysieke, emotionele of psychische aard. Bij iedere cliënt wordt er een behandelplan op maat gemaakt, waarop de uitvoering van de behandeling is gebaseerd. Een behandeling maakt in de meeste gevallen deel uit van een reeks behandelingen, oftewel een therapie. Deze behandelingen kunnen gedeclareerd worden bij de ziektekostenverzekeraar. Er is dan altijd een uitgebreide intake noodzakelijk.
Een voetreflexmassage heeft geen uitgebreide intake nodig en de massage volgt een meer algemene werkwijze. Er wordt niet specifiek ter verbetering van een klacht gewerkt. Een voetreflexmassage komt niet in aanmerking voor vergoeding van de ziektekostenverzekering. Je ziet dat dit type massage vaak wordt aangeboden bij wellnesscentra. Meestal zelfs voor een hogere prijs dan een voetreflexbehandeling bij een erkend therapeut!
 

Ik ben via internet op zoek naar een goede therapeut. Waar moet ik dan op letten?
Een gekwalificeerde therapeut heeft een 4-jarige beroepsopleiding bij een erkend instituut met succes afgerond én is daarnaast in het bezit van een certificaat MBK en PSBK (medische basiskennis en psychosociale basiskennis). Ook volgt de therapeut jaarlijks diverse bijscholingen, vakgericht en MBK.  Meestal besluiten therapeuten lid te worden van een beroepsvereniging, zodat dit gewaarborgd is. VNRT is de meest bekende beroepsvereniging voor voetreflextherapeuten. Via de website www.vnrt.nl kun je op zoek naar een gediplomeerde reflexzonetherapeut bij jou in de buurt. Ook zorgverzekeraars bieden meestal een zoekfunctie op hun website aan. 

 


Ik heb inmiddels een lijst aan gekwalificeerde therapeuten gevonden, maar hoe maak ik daaruit een keuze? 
Iedere gekwalificeerde reflexzonetherapeut kan in de basis iedere cliënt behandelen. Soms geeft een therapeut aan gespecialiseerd te zijn in specifieke problematiek. Daarop kan je zoeken. Ook de achtergrond en levenservaring van een therapeut kan een rol spelen in je keuze.

Voor mij als therapeute geldt specifiek: ik ben gespecialiseerd in hooggevoeligheid en stress- en burn-outklachten. Uit eigen ervaring, en door een hoog lichaamsbewustzijn. Ik kan door aanraking op de voet waarnemen waar spanning zit en zie dit aan lichaamshouding. Ik ben dus gespecialiseerd in het verminderen van een scala aan klachten (ook fysiek) agv psycho-emotionele problematiek. Leefstijl- en voedingtips vind ik uitermate van belang om effecten van therapie te vergroten en bestendigen.
Naast het diploma reflexzonetherapie heb ik ook een diploma SPH (4 jarige HBO opleiding), dus mijn psychosociale kennis en vaardigheden zijn bovengemiddeld. 

En als laatste tip: vertrouw op je gevoel en intuïtie. Onderneem actie en als het toch niet goed voelt, dan kan je altijd verder zoeken.